Rudens ir ķirbju laiks!
Katram sava garša un sava mīļākā ķirbju zupas versija!
Pagatavo savu iemīļoto ķirbju zupu un ļauj, lai katrs pie galda izvēlas savu garšu variāciju:
✨ pievieno Ibērijas melnās cūkas šķiņķa gardās šķēlītes,
✨ pārlej ar kādu no D’Oliva extra virgin garšu olīveļļām, piemēram, pikanto malapipu vai čilli ar koriandru,
vai
arī izvēlies klasiku - premium klases extra virgin EVO "Rincón de la Subbética”, “ Serie Oro ”vai maigāku - “Alma Oliva Arbequino”.
Eksperimentē!
Vari pievienot arī garneles, mīksto sieru. Katram būs sava garša un sava mīļākā ķirbju zupas versija! Un, protams, klāt mūsu kraukšķīgie tortiljas čipsi!
Viena zupa - daudz variāciju. Katram sava rudens garša!
Video par mūsu piedāvātajiem produktiem.
Iepazīsti www.marbona.lv piedāvātos produktus:
- Klasiskās Extra Virgin olīveļļas no labākajiem Spānijas ražotājiem,
- Unikālas Extra Virgin olīveļļas ar dažādām garšām,
- Vislabāko Spānijas melnās cūkas (pata negra) vītināto šķiņķi no Huelvas provinces.
Apbalvotais Parqueoliva cidoniju etiķis no Subbética – garša, tradīcija un inovācija
Vai zināji, ka cidonijas audzē arī Spānijā?
Subbéticas reģions ir slavens ne tikai ar augstākās kvalitātes extra virgin olīveļļu. Cidonija ir otra visvairāk audzētā kultūra pēc olīvām. Tā ir rudens simbols un nozīmīga sastāvdaļa daudzās tradicionālajās receptēs.
Carcabuey ciematā Subbética reģionā Kordobā gadsimtiem ilgi ir audzētas cidonijas, kas kļuvušas par neatņemamu vietējās kultūras un
ekonomikas daļu. Ražas laiks sākas septembrī un oktobrī, kad augļi sasniedz
pilnīgu gatavību. Tradicionāli cidonijas tiek novāktas ar rokām, kas nodrošina
augstāko kvalitāti.
Pēc tam tās tiek
sasmalcinātas, lai iegūtu sulu, kas vēlāk pārvēršas šajā izcilajā pussaldajā
etiķī - ar unikālu garšu un bez
nogatavināšanas procesa!
Šajā reģionā audzētā cidonijas ir no Zagrilla šķirnes. Tās ir augsti vērtētas to izmēra, garšas un aromāta dēļ, kas tās atšķir no citur audzētajām. Tās ir ne tikai garšīgas, bet arī veselīgas:
- bagātas ar šķiedrvielām,
- satur daudz C vitamīna,
- augstais pektīna saturs palīdz samazināt holesterīna līmeni,
- veicina glikozes kontroli,
- satur maz kaloriju.
Parqueoliva cidoniju etiķis regulāri gūst augstākos apbalvojumus starptautiskajā Vinavin etiķu konkursā, kur tas kopš 2015. gada vienmēr ierindojas uz pjedestāla.
Cidoniju etiķis apvieno tradicionālas ražas vākšanas un pārstrādes metodes ar modernām tehnoloģijām. Tas saglabā augļa būtību un vienlaikus atklāj jaunas iespējas gastronomijā.
Kāpēc izvēlēties cidoniju etiķi?
- Saglabā antioksidantus un citas vērtīgas vielas.
- Uzlabo gremošanu un stiprina organismu.
- Piemīt antibakteriālas īpašības, labs konservants.
- Ideāli piemērots salātiem, gaļas ēdieniem un receptēm, kur nepieciešams aromātisks, saldeni skābens akcents.
Ideāla izvēle ikvienam, kas ēdienā gatavošanā meklē jaunas garšas.
(no Almazaras de la Subbética materiāliem)
No mitoloģijas līdz virtuvei: 10 fakti par olīveļļu

- Tās izcelsme joprojām ir noslēpums.
Lai gan olīveļļa ir Vidusjūras reģiona kultūras pamats jau kopš seniem laikiem, precīzi nav zināms, kad un kur tā pirmo reizi iegūta. “Šķidrais zelts” ir pieminēts pat Bībelē, un pats olīvkoks ir viens no visilgāk dzīvojošajiem kokiem pasaulē - daži sasniedz vairāk nekā 1 000 gadu vecumu un joprojām ražo augļus.
- Atēna un olīvkoks - dievišķa dāvana.
Grieķu mitoloģijā teikts, ka dieviete Atēna radīja pirmo olīvkoku Atēnās kā miera un labklājības simbolu. Eļļa tika izmantota gan reliģiskos rituālos, gan ikdienas dzīvē.
- 46 hromosomas - tāpat kā cilvēkiem!
Olīvkoks satur tikpat hromosomu kā cilvēks - 46. Tas simboliski parāda mūsu pārsteidzoši ciešo bioloģisko saikni ar šo koku.
- Olīveļļa un vīns - pārsteidzošas līdzības.
Tāpat kā vīns, arī olīveļļa ir jutīga pret vidi, kurā tā top:
reģions, olīvu šķirne, novākšanas process un klimats būtiski ietekmē garšu un
īpašības. Dažas eļļas ir augļainākas, citas - intensīvākas, un to pieskaņošana ēdieniem ir īsts mākslas darbs.
- Dabīga medicīna.
Olīveļļa nav tikai salātu piedeva - tai ir spēcīga pretiekaisuma iedarbība. Patiesībā 500 g extra virgin olīveļļas darbojas tikpat efektīvi kā aspirīna deva. Regulāri lietojot, tā stiprina imūnsistēmu un palīdz justies spēcīgākam.
- Pat Formula 1 trasē!
Dažu komandu inženieri izmanto olīveļļu motoros, pateicoties tās lieliskajām eļļošanas īpašībām un izturībai pret augstām temperatūrām. Tātad tā noder ne tikai virtuvē, bet arī trasē.
- Īsts dārgums ādai.
Jau kopš seniem laikiem olīveļļa izmantota skaistumkopšanā. Pateicoties augstam E vitamīna un antioksidantu saturam, tā ir lielisks dabīgs mitrinātājs, kas palīdz saglabāt ādu maigu un jauneklīgu. Pat Kleopatra to izmantoja gan uzturā, gan ādas kopšanā.
- Litram olīveļļas vajadzīgi vairāki kilogrami olīvu.
Lai iegūtu vienu litru eļļas, nepieciešami vairāki kilogrami olīvu. Lai piepildītu 5 litru kannu, vajadzīgi ap 25 kg olīvu. Liels darbs, lai radītu šo gardo eļļu.
- "Sirdsdraudzene".
Olīveļļa pazemina “slikto” (LDL) un paaugstina “labo” (HDL) holesterīnu, padarot to par vienu no labākajiem sabiedrotajiem sirds veselībai.
- Aukstā spiede - svarīgs process.
Lai saglabātu visas vērtīgās īpašības, olīveļļu iegūst tikai aukstā spieduma procesā, nepārsniedzot 27 ºC. Tikai
tā tiek saglabāti visi uzturvielu ieguvumi. Tāpēc vienmēr izvēlies extra virgin
olīveļļu jeb EVO !
Olīveļļa ir produkts, kas cilvēkus fascinējis jau kopš seniem laikiem - ar garšu, ar veselīgumu, ar stāstiem, un Spānija ir pasaules līdere tās ražošanā.
(no Almazaras de la Subbética materiāliem)
Kas teica, ka Spānijas delikateses nesader ar Latvijas gailenēm?
Daļu receptē izmantotos produktus var iegādāties šeit:
EVO: https://www.marbona.lv/veikals/item/evo-extra-virgin-olivella-latvija/ajo--co/
un: https://www.marbona.lv/veikals/item/evo-extra-virgin-olivella-latvija/malapipa/
Jamon Iberico: https://www.marbona.lv/veikals/item/spanu-jamons-latvija/jamon-cebo-iberico/
Lai labi garšo !
Noderīga informācija par extra virgin olīveļļu ar baziliku un saulē kaltētiem tomātiem.
Mūsu olīveļļu klāstā ir extra virgin olīveļļa (EVO) ar baziliku un saulē kaltētiem tomātiem.
Kad
nogaršosi, sapratīsi, kāpēc šis ir viens no populārākajiem un daudzpusīgākajiem
produktiem. Šī eļļa ir radīta, lai piedāvātu harmonisku
Vidusjūras garšu kombināciju, kas bagātinās tavu ikdienas maltīti.
Tās garša un aromāts veidojas no svaiga bazilika, kas pievienots EVO dažas stundas pēc novākšanas, un saulē kaltētiem tomātiem no bioloģiskās lauksaimniecības. Viss tiek papildināts ar Extra Virgin olīveļļu no Arbequina šķirnes agrās ražas, kas izspiesta zemā temperatūrā.
Kā to izmantot?
Salātiem: piešķirs Vidusjūras garšu jebkuriem salātiem.
Pastai: lieliski papildinās pastas ēdienus, īpaši kopā ar svaigiem tomātiem, mocarellu un jūras veltēm.
Brusketām: ideāla gardām brusketām ar sieru, tomātiem vai dārzeņiem.
Mērcēm un marinādēm: izmanto kā pamatu mērcēm un baltās gaļas marinādēm.
Visbeidzot baudi to ar svaigu maizi, iemērcot to eļļā.
Pievērs uzmanību arī dizainam - perfekta dāvana !
Pasūti to mūsu veikalā!
https://www.marbona.lv/veikals/item/olivella/albahaca-fresca-y-tomate-seco/
Kāpēc Jamon Iberico ir pareizā izvēle.
Latvijā tradicionāli pieejamā cūkas gaļa netiek
uzskatīta par produktu, ko pieskaita pie veselīgo kategorijas. Tā satur daudz
slikto tauku, paaugstina holesterīna līmenis asinīs ar visām no tā izrietošām
sekām. Kā arī par veselīgiem netiek uzskatīti latviešu virtuvei tik raksturīgie
cūkgaļas kūpinājumi un žāvējumi.
Un tam pilnīgi pretēja ir Ibērijas melnā cūka, kuras vītināto šķiņķi ārsti iesaka lietot regulāri un to pieskaita pie veselīgas Vidusjūras diētas sastāvdaļas.
Kā tas iespējams? Tas ir pilnīgi loģisks
jautājums.
Atbilde slēpjas šo Ibērijas cūku ģenētikā, audzēšanas un barošanas procesā.
Ibērijas melnās cūkas vītināto šķiņķi jamon iberico (hamon iberiko) iegūst tikai no Spānijā un Portugālē audzētām melnajām cūkām.
Nejaukt to ar itāļu prošuto vai spāņu jamon serrano, kas ir pilnīgi cita opera! Šos šķiņķus iegūst no baltās cūkas šķirnes, un tām ir gan garšas, gan tauku kvalitātes un līdz ar to arī cenas atšķirības! Šīs cūkas parasti tiek turētas fermās ar kontrolētu barošanu, un tās neganās brīvās ganības kā Ibērijas cūkas Spānijā.
Atšķirība starp brīvā
dabā audzētu un slēgtā
vidē turētu cūku
ir liela, un tas izskaidro arī cenas atšķirību. Arī cūkas tauku sastāvs ir
tieši atkarīgs no barošanas un kustību režīma. Cūka, kas brīvi pārvietojas
dabā, satur vairāk oleīnskābes - tas padara šķiņķi veselīgāku.
Ibērijas cūkas pārsvarā ganās brīvā režīmā, tāpēc tauki, kas veidojas Ibērijas cūkām un atrodas muskuļos (intramuskulārie tauki), satur īpaši augstu oleīnskābes daudzumu (apmēram 55-65%), pateicoties dabīgai barībai ar ozolzīlēm, kas, līdzīgi kā olīvas, ir bagātas ar šo vērtīgo mono-nepiesātināto taukskābi. Tādējādi augstais labo taukskābju saturs un salīdzinoši zemais piesātināto jeb slikto tauku daudzums palīdz samazināt LDL jeb „sliktā holesterīna” līmeni, vienlaikus saglabājot HDL jeb „labā holesterīna” daudzumu. Tādēļ Ibērijas šķiņķi mērenā daudzumā var uzskatīt par sirdij draudzīgu produktu.
100 g šķiņķa satur aptuveni 250- 300 kcal, ieteicamais patēriņš ir ne vairāk kā 100 g dienā. Sāls daudzums nav lielāks kā citos līdzīgos produktos. Pētījumi rāda, ka mēreni lietojot, Ibērijas šķiņķis var pat samazināt asinsspiedienu un uzlabo asins recēšanas rādītājus.
Tātad kopsavilkums par Ibērijas šķiņķis pozitīvo ietekmi uz veselību
Veselīgās īpašības
• Veselīgs sirdij: bagāts ar mono-nepiesātinātām taukskābēm, kas samazina “slikto” (LDL) un uztur “labo” (HDL) holesterīnu.
• Mazāk piesātināto tauku jeb slikto tauku nekā citās sarkanajās gaļās.
• Bagātīgs vitamīnu avots: īpaši B1 un B12, kas ir svarīgi nervu sistēmai, asins sastāvam un imunitātei.
• Lieliska olbaltumvielu kvalitāte: viegli sagremojamas, ar augstu aminoskābju saturu.
• Augsts dzelzs un cinka saturs: labi uzsūcas, īpaši noder anēmijas gadījumā.
Ideāls arī bērniem un pusaudžiem
Jamón ibérico ir īpaši ieteicams bērnu uzturā. Pusaudžiem, kuri aug strauji, vajag vairāk olbaltumvielu, un Ibērijas šķiņķis ir lielisks veids, kā to uzņemt ikdienā bez pārstrādātas gaļas riskiem.
https://www.marbona.lv/veikals/category/spanu-jamons-latvija/