Pāriet uz galveno saturu
  • LAT
  • ENG
marbona
  • Sākums
  • Veikals
  • Piegāde
  • Receptes un Blogs
  • Noteikumi
    • Noteikumi un distances līgums
    • Privātuma politika
  • Kontakti

Kas teica, ka Spānijas delikateses nesader ar Latvijas gailenēm?

20. aug. 2025, Nav komentāru
Kas teica, ka Spānijas delikateses nesader ar Latvijas gailenēm? Vienkārši pamēģini!


Daļu receptē izmantotos produktus var iegādāties šeit:

EVO: https://www.marbona.lv/veikals/item/evo-extra-virgin-olivella-latvija/ajo--co/

un: https://www.marbona.lv/veikals/item/evo-extra-virgin-olivella-latvija/malapipa/

Jamon Iberico: https://www.marbona.lv/veikals/item/spanu-jamons-latvija/jamon-cebo-iberico/

Lai labi garšo !

Noderīga informācija par extra virgin olīveļļu ar baziliku un saulē kaltētiem tomātiem.

20. jūl. 2025, Nav komentāru

EVO

Mūsu olīveļļu klāstā ir extra virgin olīveļļa (EVO) ar baziliku un saulē kaltētiem tomātiem

Kad nogaršosi, sapratīsi, kāpēc šis ir viens no populārākajiem un daudzpusīgākajiem produktiem. Šī eļļa ir radīta, lai piedāvātu harmonisku Vidusjūras garšu kombināciju, kas bagātinās tavu ikdienas maltīti.

Tās garša un aromāts veidojas no svaiga bazilika, kas pievienots EVO dažas stundas pēc novākšanas, un saulē kaltētiem tomātiem no bioloģiskās lauksaimniecības. Viss tiek papildināts ar Extra Virgin olīveļļu no Arbequina šķirnes agrās ražas, kas izspiesta zemā temperatūrā.

Kā to izmantot?

Salātiem: piešķirs Vidusjūras garšu jebkuriem salātiem.

Pastai: lieliski papildinās pastas ēdienus, īpaši kopā ar svaigiem tomātiem, mocarellu un jūras veltēm.

Brusketām: ideāla gardām brusketām ar sieru, tomātiem vai dārzeņiem.

Mērcēm un marinādēm: izmanto kā pamatu mērcēm un baltās gaļas marinādēm.

Visbeidzot baudi to ar svaigu maizi, iemērcot to eļļā.  

Pievērs uzmanību arī dizainam - perfekta dāvana !

Pasūti to mūsu veikalā!

https://www.marbona.lv/veikals/item/olivella/albahaca-fresca-y-tomate-seco/

Kāpēc Jamon Iberico ir pareizā izvēle.

8. jūl. 2025, Nav komentāru

Latvijā tradicionāli pieejamā cūkas gaļa netiek uzskatīta par produktu, ko pieskaita pie veselīgo kategorijas. Tā satur daudz slikto tauku, paaugstina holesterīna līmenis asinīs ar visām no tā izrietošām sekām. Kā arī par veselīgiem netiek uzskatīti latviešu virtuvei tik raksturīgie cūkgaļas kūpinājumi un žāvējumi.

Un tam pilnīgi pretēja ir Ibērijas melnā cūka, kuras vītināto šķiņķi ārsti iesaka lietot regulāri un to pieskaita pie veselīgas Vidusjūras diētas sastāvdaļas.

Kā tas iespējams? Tas ir pilnīgi loģisks jautājums.

Atbilde slēpjas šo Ibērijas cūku ģenētikā, audzēšanas un barošanas procesā.

Ibērijas melnās cūkas vītināto šķiņķi jamon iberico (hamon iberiko) iegūst tikai no Spānijā un Portugālē audzētām melnajām cūkām.

Nejaukt to ar itāļu prošuto vai spāņu jamon serrano, kas ir pilnīgi cita opera! Šos šķiņķus iegūst no baltās cūkas šķirnes, un tām ir gan garšas, gan tauku kvalitātes un līdz ar to arī cenas atšķirības! Šīs cūkas parasti tiek turētas fermās ar kontrolētu barošanu, un tās neganās brīvās ganības kā Ibērijas cūkas Spānijā.

Melnā cūkaAtšķirība starp brīvā dabā audzētu un slēgtā vidē turētu cūku ir liela, un tas izskaidro arī cenas atšķirību. Arī cūkas tauku sastāvs ir tieši atkarīgs no barošanas un kustību režīma. Cūka, kas brīvi pārvietojas dabā, satur vairāk oleīnskābes – tas padara šķiņķi veselīgāku.

Ibērijas cūkas pārsvarā ganās brīvā režīmā, tāpēc tauki, kas veidojas Ibērijas cūkām un atrodas muskuļos (intramuskulārie tauki), satur īpaši augstu oleīnskābes daudzumu (apmēram 55–65%), pateicoties dabīgai barībai ar ozolzīlēm, kas, līdzīgi kā olīvas, ir bagātas ar šo vērtīgo mono-nepiesātināto taukskābi. Tādējādi augstais labo taukskābju saturs un salīdzinoši zemais piesātināto jeb slikto tauku daudzums palīdz samazināt LDL jeb „sliktā holesterīna” līmeni, vienlaikus saglabājot HDL jeb „labā holesterīna” daudzumu. Tādēļ Ibērijas šķiņķi mērenā daudzumā var uzskatīt par sirdij draudzīgu produktu.

100 g šķiņķa satur aptuveni 250- 300 kcal, ieteicamais patēriņš ir ne vairāk kā 100 g dienā. Sāls daudzums nav lielāks kā citos līdzīgos produktos. Pētījumi rāda, ka mēreni lietojot, Ibērijas šķiņķis var pat samazināt asinsspiedienu un uzlabo asins recēšanas rādītājus.

Tātad kopsavilkums par Ibērijas šķiņķis pozitīvo ietekmi uz veselību

Veselīgās īpašības

• Veselīgs sirdij: bagāts ar mono-nepiesātinātām taukskābēm, kas samazina “slikto” (LDL) un uztur “labo” (HDL) holesterīnu.

• Mazāk piesātināto tauku jeb slikto tauku nekā citās sarkanajās gaļās.

• Bagātīgs vitamīnu avots: īpaši B1 un B12, kas ir svarīgi nervu sistēmai, asins sastāvam un imunitātei.

• Lieliska olbaltumvielu kvalitāte: viegli sagremojamas, ar augstu aminoskābju saturu.

• Augsts dzelzs un cinka saturs: labi uzsūcas, īpaši noder anēmijas gadījumā.

Ideāls arī bērniem un pusaudžiem

Jamón ibérico ir īpaši ieteicams bērnu uzturā. Pusaudžiem, kuri aug strauji, vajag vairāk olbaltumvielu, un Ibērijas šķiņķis ir lielisks veids, kā to uzņemt ikdienā bez pārstrādātas gaļas riskiem.

https://www.marbona.lv/veikals/category/spanu-jamons-latvija/

Jaunākie ieraksti

  • Kas teica, ka Spānijas delikateses nesader ar Latvijas gailenēm?
    20. aug. 2025
  • Noderīga informācija par extra virgin olīveļļu ar baziliku un saulē kaltētiem tomātiem.
    20. jūl. 2025
  • Kāpēc Jamon Iberico ir pareizā izvēle.
    8. jūl. 2025
Noderīga informācija.

Pirkumu grozs

Pirkumu grozs ir tukšs.

Log in

Incorrect password.




Forgot password?
Create an account
Login to existing account
My orders
My reviews
My details
Log out
  • Noteikumi un distances līgums
  • Privātuma politika
  • Kontakti